top of page

Wat is Ayurveda ?

Vaak hoor je zeggen: 'Je bent wat je eet',

in Ayurveda zeggen we: 'Je bent wat je verteert'.

Onze vertering speelt een heel belangrijke rol voor een gezond lichaam. En wanneer we spreken van een gezond lichaam dan gaat dit zowel over ons fysieke lichaam als onze mentale gezondheid. De body-mind connectie.

In Ayurveda spreken we over de 3 dosha's. Deze zijn bij iedereen in een bepaalde samenstelling en dosis aanwezig en bevatten de 5 elementen: wind, water, vuur, ruimte, aarde.

Vata staat voor wind en ruimte

Pitta staat voor vuur en water

Kapha staat voor aarde en water

Meestal is er 1 van deze dosha's prominenter aanwezig dan de andere. 

Alles in ons en rondom ons is opgebouwd uit de kenmerken van de 5 elementen.

Elke dosha heeft dus zijn eigen specifieke kenmerken waarin je je kan herkennen om te ontdekken wat jouw prakriti is. Onze prakriti staat voor onze geboortestaat. De unieke combinatie van de dosha's die er is bij je geboorte. Deze verandert trouwens niet. Enkel wanneer er onbalans is wijken we af van onze prakriti, onze geboortestaat. Bij onbalans spreken we over jouw vikriti

Het doel van Ayurveda is om je bij onbalans in je lichaam je terug in balans te brengen.

Ayurveda is proactieve geneeskunde in tegenstelling tot onze westerse geneeskunde die eerder symptomatisch werkt, wat niet betekent dat we in Ayurveda afstand nemen van de westerse geneeskunde. Integendeel, Ayurveda accepteert en integreert ook de voordelen van onze westeres geneeskunde.

Wat kan Ayurveda voor jou betekenen ?

Voel jij je soms moe, opgeblazen, het gevoel dat je lichaam water vasthoudt, ...?

of voel je je neerslachtig, depressief, .... ?

Misschien ziet je huid er niet goed uit door acne, eczeem of iets anders... ?

Waarom slaap je slecht, ... ?

Waarom gaan je emoties ineens alle kanten op ... ?

...

Dit zijn alledaagse verschijnselen van onze gezondheid of eerder verschijnselen van onbalans in ons lichaam. Ons lichaam zit ingenieus in elkaar en laat ons op verschillende wijze zien wanneer er iets niet goed zit.

Het is aan ons om deze taal te lezen of ontcijferen.

Ayurveda kan je hierbij helpen.

 

In een consult gaan we eerst het luisteren naar je klachten en gaan dan onderzoeken wat mogelijks de oorsprong van deze klachten kunnen zijn.

Met behulp van kruiden, juiste voedingsstoffen, juiste beweging, massage, aanpassing in je levensstijl, ... gaan we een oplossing samenstellen voor jouw klachten.

Elke aanpak is persoonlijk en individueel. Het is geen one-fits-all model. We hebben allemaal een unieke set aan dosha's die een unieke unividivuele aanpak vereisen.

bottom of page